SYRENBERSÅ OCH FLAGGSPEL

Det var inte så vanligt att man hade sommarstugor på den tiden. Familjen Wikner tillhörde de första sommargästerna. Inte bara i Svenskär, det var ovanligt i resten av Sverige också. Vid sekelskiftet började städernas borgerskap söka sig ut till den friska luften på landet. Turism var ett nytt begrepp. Hygienismen med renande bad och motionsgymnastik var trender i tiden. Nykterhet stod på dagordningen och kaffe och osunda matvanor fördömdes. Orsaken var inte främst snobberi utan jakten på tbc och andra sjukdomar. Husmorssemestrar och barnkolonier var nya företeelser - och sommarhus, men de var bara för dem, som hade råd.

Det var därför "litet herrskap" över både Wikners och Altins, har Anna Fransson berättat. De hade pigor som man sa på den tiden - bara det! Alla de andra fiskade. Herrskapet kom bara på sommaren "och de hade ingen oro att de skulle behöva fiska för brödfödan utan de hade ju sitt på det torra. De hade gäster och det var fester och syrenberså, ej att förglömma, och svarta vinbär, så det var så helt annorlunda mot vad fiskarna hade det på den tiden. Och 'Lillebo' ovanför dörren och flaggspelet och så hade de släktingar som kom från Stockholm. Det var ju alldeles märkvärdigt när folk kom från Stockholm."

Augusta och Bernhard Wikner bodde i Svenskär hela sommaren. Så fort skolan var slut så for de ut. Det var verkligen deras allt. Allt, allt, allt." När de blev pensionerade var de kvar väldigt länge, från tidigt på våren till sent på hösten.

image10.jpg (137483 bytes)

Fiskaren Petter Söderlind, som ägde huset, sålde bara på villkor att han fick bo kvar så länge han levde. Stugan bestod då bara av kammarn och hade utgången, där Wikners tidigare hade vedbodén. På köpekontraktet, som finns kvar står det då att han försäljer huset till Bernhard Wikner för 500 kr att delas upp på två betalningar a 250 kronor. Med darrig hand signerade E P Söderlind kontraktet den 8 september 1919. Hela köpekontraktet, hela affärn är skriven på en A4! "

webmaster:rowi

Uppdaterad  2008-06-19